Museu Molí d'Arròs

 

ALMENARA - Divendres, 7 de juny de 2013

Concert per a la inauguració de l'exposició fotogràfica AUSCHWITZ, HORROR Y MUERTE; obra de Julián Negredo.

 

LLUM A L'ABISME DEL MÓN

  Imatges de Pere Hormigos

 

  

                                                                                                                                

Aquest projecte és una barreja de misteri, història, emocions, veritats, música, poesia i intuició.

 

La proposta inicial de la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament d'Almenara i un cúmul de circunstàncies personals van fer que m'involucrara, en temps rècord, en la idea de desenvolupar un repertori per poder fer un concert temàtic a la inauguració de l'exposició fotogràfica AUSCHWIT, HORROR Y MUERTE; al Museu Molí d'Arròs d'Almenara. I és que l'event necessitava música especial, però també involucrar als assitents en la delicada obra de Julián Negredo.

 

Vaig anar investigant, pensant... I finalment, arribant a trobar certa informació de poemes i cançons creats als camps de concentració i guetos durant l'Holocaust, vaig tindre l'atreviment de posar música de noves a aquelles peces més positives i esperançadores, i que per tant, em van captivar més encara al ser creades en un entorn de dolor i sofriment. Adaptant també les rimes de les lletres ja existents i afegint alguns versos, sense trencar la història de cadascuna d'elles... Va sorgir LLUM A L'ABISME DEL MÓN.

 

Una vegada realitzat un treball amb tanta història darrere, seguidament, i completant el procés creatiu final, vaig enregistrar les cançons. El resultat és un projecte que està, pense que ben documentat, en un CD àudio amb llibret informatiu a l'interior i les cançons interpretades de manera natural i propera.

 

     

                      

 

LLUM A L'ABISME DEL MÓN

CONCERT

  Imatges de Pere Hormigos

 

I va arribar el moment de d'inaugurar l'exposició fotogràfica i presentar les cançons en directe... La meua veu i tres instruments: guitarra, buzuki i mandolina.

Una mandolina que supose tindrà darrere una història interessant; ja que és una verdadera antiguitat. Va ser fabricada per Giusseppe Puglisi a Catània, Itàlia; i data de 1907-1908. Va arribar a les meues mans des d'Alemanya fa un parell d'anys i jo mateixa la vaig "mig restaurar" per poder fer-la sonar mínimament. Però aquell instrument desllustrat i amb alguns clavills importants... Esperava el seu moment especial. I de quina manera!!! Ella guardava inspiració per al projecte a través de la seua fusta vella i fràgil. No podia ser d'altra manera. I una cançó anònima, creada al camp d'Auschwitz, que parlava d'una mandolina en un dels seus versos... Em va encendre la llumeneta.

   

 

Cantar és contar, però no obstant vaig explicar un poc de la vida d'alguns autors de les lletres originals; així com de les circunstàncies on es van crear les lletres. La veritat és que la història sempre guarda secrets i sorpreses. La majoria de les lletres van ser composades a l'any 1943, ara fa exactament 70 anys.

 

El projecte compta amb cançons de tot tipus: cançons de camp, gueto, barracó, treball, amor, bressol, lluita i sublevació...

  

 

La meua guitarra no havia plorat tant mai. Però ella sap també que, si vol emocionar, deu emocionar-se abans. I tant mateix, la meua guitarra és el meu reflexe i viceversa. Per tant, el procés creatiu ha estat sens dubte un creixement personal emocionant. Un creixement que m'ajuda a poder oferir les cançons en directe sense que un nuc a la gola no em deixe cantar.

 

Amb la guitarra interprete les cançons de gueto i l'himne dels partisans, tocat i cantat al meu estil; però respectant al màxim la lletra i context original.

        

 

El so característic de la mandolina fa que puga contar coses dures i tristes, però també altres més positives i alegres. Tinc que reconéixer que estic captivada, ja no sols pel so, sinò per la força que transmet aquest instrument amb més de 100 anys!!!

 

El buzuki ja s'ha convertit en un instrument bàsic a tots els meus concerts. Un instrument versàtil amb el que interprete, entre altres, "Primavera somiada", una cançó d'amor que va despertar els sospirs del públic.

 

   

 

Sense dubte, LLUM A L'ABISME DEL MÓN, necessitava un lloc tan càlid com el MUSEU MOLÍ D'ARRÒS per a ser interpretat. No serà un concert que puga ser oferit a llocs freds o distants del públic. Les cançons de "llum" són per a cantar-les i contar-les en raconets culturals; amb il·luminació càlida i ments sincronitzades en l'objectiu de conéixer més coses de l'Holocaust, amb el respecte i la sensibilitat necessària per endisar-nos en les històries i La Història.

 

------------------------------------------------------

   

- Gràcies a tots i a totes per l'assistència. A la gent del meu poble, familiars i amics; que cada cop em recoltzen més. Però també a la gent d'altres llocs, que no deixa de mostrar-me afecte als meus concerts.

- Gràcies pels ànims i la motivació que m'ha brindat Francesc Bargall (Regidor de Cultura) perquè, sense la seua proposta inicial, potser jo no haguera arribat mai a desenvolupar la idea de LLUM A L'ABISME DEL MÓN.

- Gràcies a Julián Negredo, un artista ple de sensibilitat i conciència social. Perquè la seua obra també ha format part del procés, directa o indirectament.

- Gràcies de nou a Pere Hormigos per les magnífiques fotografies del concert i per l'ajuda prestada al mateix. Sempre tan atent i sempre tan discret.

 

www.evagomez.com

 

 

Copyright © 2005 -2017   evagomez.com  -  Reservados todos los derechos.