Tornar a INICI

 

 

 

BIOGRAFIA. La història de la meua música.

 

 

 

Eva Gómez:  

cantautora i unes quantes coses més

 

"Amb una guitarra mig trencada i de procedència incoherent, vaig començar a fer "cançons" de manera completament autodidacta per necessitat expressiva allà per 1989. Amb dotze anys vaig plasmar les meues primeres idees i amb catorze (amb ja una guitarra elèctrica de marca desconeguda) vaig entrar a formar part d'un grup de pop-rock local com a guitarrista "aprenent". Llavors compaginava allò amb els meus estudis de comptabilitat a l'institut... La matèria se'm donava a classe: comptabilitzava cançons, concerts, notes... I somnis.
 


En poc temps, vaig acabar tenint el meu propi grup, amb les meues pròpies cançons. Va ser curt però intens.

 

Després (el 1993) i sense saber com ni per què, començaria a guanyar-me la vida professionalment en els escenaris de tot el territori espanyol com a cantant, però els meus principis van ser com a guitarrista. Principalment em vaig dedicar a la guitarra elèctrica i vaig tocar tot tipus d'estils. Sense voler, vaig anar aprenent a moure'm en un món que em resultava apassionant i divertit. Aquella etapa va ser un bon creixement musical i personal, però em vaig adonar que havia de tornar a acabar el que havia deixat pendent a l'institut... Sense deixar de costat mai, el que ja s'havia convertit irremediablement en la meua "professió".

 

  
 

Compaginant els estudis, i malgrat la meua iniciàtica condició autodidacta, vaig començar a estudiar més seriosament solfeig i després, també vaig perfeccionar el meua tècnica de guitarra. Vaig estudiar també una mica de piano com a complement i per curiositat natural.

 

   

Imatges del concert realitzat a l'Auditori Municipal d'Almenara del grup EVA & 2+ el 19 de juliol de 1996. Event autoproduït i autopropulsat per la Bocateria Snack, Tino de la Discoteca Q, Manolo Martínez "naixes", Paqui Ortiz, Toni Gómez R., nosaltres mateixos i la gent del poble que va ajudar desinteressadament a que el concert es puguera realitzar; venent entrades, muntant escenari, fent publicitat... Amb la col·laboració i el consentiment de l'Ajuntament d'Almenara.

 

 

Un temps després...

 

Vaig recuperar i començar a mostrar, la meua veritable identitat com a cantautora, realitzant multitud de concerts i participant en certàmens, festivals i altres esdeveniments de cançó d'autor a Elx, Granada, Burgos, Melilla, Madrid, València, Sagunt... Vaig ser finalista i/o premiada en la majoria d'ells.

 

   

Des de 2000 fins a l'actualitat, cal destacar algunes intervencions en ràdio, des de programes provincials com "Las mil i una" de Cadena Ser Castelló; fins a programes d'audiència nacional com "Esta es la tuya" en Cadena Dial de Madrid, o fins i tot, una actuació en directe al programa "Así es la vida" de RNE.

En quant a emissores del País Valencià, algunes intervencions en directe a "El Sambori", "Ara per ara" i "Zero Set", de Ràdio Nou. Així com una afortunada i peculiar entrevista a Enrique Ginés en el seu llegendari programa "Discomoder", de la 97.7 Ràdio. També algunes participacions, actuacions i entrevistes per INFO TV, La Plana Baixa TV i Canal Nou.

El 2003, vaig decidir introduir-me en el món del so professional, més que res per això de 'poder produir els meus treballs musicals'. Vaig estudiar a Audio Recording School València un master de so professional, especialitzant-me en l'any 2007 en la plataforma ProTools. El cas és que em va agradar la matèria i el mateix any acabar diplomant-me en "Sistemes d'Àudio i Sonorització (D.E.P.U.)" per la Universitat Politècnica de València. Gràcies a tot això, i a les meues ganes de mostrar allò que volia de la forma que volia, va nàixer
EGOSTUDIO-GRABACIONES, el meu propi estudi de gravació des del qual duc a terme els meus projectes com cantautora i alguns més, propis i aliens (o conjunts).

 

        

 

El novembre de 2005, al Certamen de Músics i Artistes al Metro de València, vaig conèixer tocant a la qual a més d'amiga es convertiria en còmplice musical de les meues cançons: Laura Miñarro. Amb el seu violí, la seua viola de roda, les seues percussions; les meues guitarres, el meu buzuki i la meua veu... Començaríem en breu a albirar la producció d'algunes de les meues cançons.

 

     

 

A finals de 2006 vaig decidir emprendre seriosament la idea de l'autoproducció del meu primer CD oficial "CÓDIGO DE BARRAS", també autoeditat i autofinançat, el qual veuria la llum definitivament el dia 1 de febrer de 2009, realitzant la presentació en directe aquest mateix mes a la sala de concerts de la Casa de Cultura de Xirivella, València

 

      

 

Com el saber no ocupa lloc, en aquests darrers anys m'he interessat per instruments com el buzuki, el baglama (saz turc) i el rabab afganès, estudiant la majoria d'ells junt al mestre Efrén López mitjançant tallers, cursos i classes particulars. Aquests instruments i músiques m'ajuden a complementar algunes de les meues cançons a l'hora de compondre, fer concerts, produir en l'estudi o senzillament gaudir. La meua intenció és seguir aprenent i aprofundir en la rica cultura que darrere s'amaga, sempre amb un profund respecte. Fins i tot intente amarar-me de les arrels mediterrànies que la sonoritat de la música grega pot aportar-me, així com l'exotisme modal dels sons turcs i fins i tot més llunyans, com la màgia de la música d'arrel afganesa.

 

     

  

 

L'abril del 2010 vaig començar a preparar un nou projecte discogràfic propi: El Cel i Les Formes del Vent


Les cançons s'afronten definitivament des d'un fresc so acústic, que bàsicament es mou entre el folk i la cançó d'autor. Les lletres són clarament poètiques, però sense falta de compromís social i comunicatiu. De nou, la producció és afrontada des EGOSTUDIO-GRABACIONES, amb la visió més personal i natural possible.
Encara que a nivell de concerts s'estiguen ja mostrant les cançons que el componen, a nivell discogràfic aquest projecte encara es desenvolupa de manera tranquil·la i, més que mai, aliè a qualsevol tipus de d'especulació comercial. Doncs és així com entenc que l'art prefereix expressar-se: en llibertat i sobretot sense presses. "El Cel i les Formes del Vent" quedava doncs "aparcat" per un temps.

 

     

 

En gener de 2013 vaig posar en marxa un projecte de CONCERT DIDÀCTIC: "SER CANTAUTORA: això de fer cançons". El projecte va ser estrenat per a l'alumnat de 2n Cicle de Primària del CEIP d'Almenara, amb el patrocini i la col·laboració de la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament d'Almenara.

 

 

 

 

Cap al mes de febrer de 2013 vaig rebre una sèrie de propostes i estimuls que van donar lloc a un projecte musical diferent i pràcticament inesperat: LLUM A L'ABISME DEL MÓN, una mirada a les cançons i poemes més esperançadors de l'Holocaust. Un viatge apassionant i emocionant a parts iguals. Trist de vegades, però sempre carregat de força. Vaig presentar el projecte en directe al Museu Molí d'Arròs d'Almenara, el divendres 7 de juny de 2013.

 

            

 

Des de 2012, va estar gestant-se un projecte discogràfic ràpid, senzill i concret per a mostrar algunes cançons de marcat caràcter social. El projecte s'anomena Entre la Terra i el Cel, com a gest de complicitat amb el projecte del qual es fill (El Cel i les Formes del Vent).

 

 

 El disc es va presentar amb gran èxit a l'Auditori Municipal d'Almenara, el 23 de setembre de 2013, en el dia gran de les seues Festes.

 

 

A més, "Entre la Terra i el Cel" ha sonat en directe a El Palau Comptal de Cocentaina, Els Jardins de la Casa Guarner de Benifairó de les Valls, al Museu Molí d'Arròs d'Almenara, al Palau Castell de Betxí, a l'espai Camí de Nora de Sagunt, a la sala de concerts Green Espai de Port de Sagunt i a un llarga llista d'interessants raconets culturals... Fins i tot, a la pròpia marjal!!!

 

 

A l'octubre de 2015 naix la idea de desenvolupar un projecte dedicat a la figura universal de la dona: CANÇONS DE DONA, un manoll de cançons dedicades a la dona en diferents èpoques i societats. Aquest treball, també autoeditat i autoproduït, veu la llum al març de 2016 i es presenta al I Cicle de Veus en Femení de València, al C.C. La Beneficència de València; el dia 4 de març de 2016. Per a seguidament, fer una gireta de concerts de pròpia gestió.

 

Però l'autèntic repte, és portar aquest treball a molts llocs i al llarg d'altres dates no que facen necessàriament referència als actes institucionals commemoratius de la Dona, intentant normalitzar el fet de poder demanar la igualtat, la lluita contra el maltractament i els drets de les dones arreu del món; en qualsevol data de l'any.

 

 

A mode d'unió entre els dos treballs discogràfics més importants: ENTRE LA TERRA I EL CEL + CANÇONS DE DONA, naix la gira CANÇONS DE DONA I TERRA, on en cada concert sonen les cançons més representatives de cada treball: "la dona i el seu lligam a la terra".

 

En l'actualitat treballem noves cançons per a un nou treball discogràfic que ja hem començat a enregistrar i produïr. Però no sabem exactament per a quan s'espera el resultat final... No tenim pressa, però esperem i desitgem que siga al llarg de l'any 2019.

 

Mentrestant, "Entre la Terra i el Cel" i "Cançons de dona" continuaran rodant també... Tranquil·lament. Tal vegada siga el moment de reprendre la creació definitiva d'aquell projecte... EL CEL I LES FORMES DEL VENT."

 

  

CERTAMENS I FESTIVALS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CONCURSOS DE CANÇÓ D'AUTOR I CERTÀMENS

 

- 1er Premi compartit al I Certamen de Premios Cecilia - Albacete - juliol 1999.

- 2ºn Premi al II Certamen de Jóvenes Cantautores de Elche - Elx - novembre 2000.

- Menció Especial a la convocatòria Una canción para la Radio de RNE - València 2000.

- Finalista al V Certamen de Jóvenes Cantautores de Elche Elx novembre 2003.

- Semifinalista al VI Certamen de Jóvenes Cantautores de Elche - Elx - novembre 2004.

- Finalista (6é premi) XI Certamen Internacional de Cantautores de Burgos - Burgos - nov. 2004.

- Finalista al V Premio de Cantautores Ciudad de Melilla - Melilla - desembre 2004

- Finalista al IV Encuentro de Cantautores de Granada - Granada - febrer 2005.

- Artista convidada al I Ciclo de conciertos Cantautores del Mundo - Madrid - maig de 2005.

- Finalista (cinc finalists) VI Edición Narciso Festival de Cantautores -  Sagunt - desembre 2005.

- Finalista al I Certamen de Música i Artistes al Metro de València - València - nov./dec. 2005.

- Finalista (6é premi) V Certamen de cantautores Abril para Vivir de Granada - Granada - abril 2006.

- Finalista (sis finalistes entre 120) Circuitos de Música Injuve 2006 en la modalitat de “canción de autor”. Madrid.

- Finalista (cinc finalistes 95) Músicos por el Planeta - convocatòria de WWF España, març 2011. Madrid.

 

 

FESTIVALS I CICLES ESPECIALS

 

- Concerts Homenatges a Joan Fuster a la Província de Castelló durant 2012-2013.

- Participant al concert del FESTIMOR, Festival del Camp de Morvedre a Sagunt 2013.

- Participant al concert del FESTINVERS de Carcaixent, setembre 2015.

- Participant als concerts del Cicle Veus en Femení de València, març 2016.

- Participant als cicles de concerts de la III Mostra d'Arts Escèniques de Castelló, octubre 2017.

- Participació en Homenatge a Guillem Agulló (25é Aniversari) als Jardins de Vivers de València, abril 2018.

- Participant en la Fira de les Comarques 2018, Plaça de Bous de València, maig 2018.

- Participant al Festival Feminista SUBVERSIVES FEST 2018 de Sagunt, setembre 2018.

- Participant al Festival Poetes & Cia 2018 de La Vall d'Uixó, novembre 2018.

 

 

D I S C O G R A F I A

- "Voy buscando" (demo autoproduïda, gener 1999)

- "Que reine la calma" (maqueta autoproduïda, juny 2000)

 

- "I Certamen Premios Cecilia" (març de 2000)

- "Jóvenes Cantautores de Elche 2003" (Regidoria Joventut d'Elx - 2004)

- "Jóvenes Cantautores de Burgos 2004" (Excma. Diputación de Burgos – 2005)

- "V Certamen Cantautores de Melilla 2004" (Viceconcejalía de Melilla – 2004)

- "Narciso Festival de Cantautores 2005" (Ajuntament de Sagunt - 2006)

 

- "Código de barras” (CD oficial autoproduït i autoeditat – febrero 2009)

- "Llum a l'abisme del món" (CD autoproduït i autoeditat - juny 2013)

- "Entre la Terra i el Cel" (CD autoproduït i autoeditat - setembre 2013)

- "Cançons de Dona" (CD autoproduït i autoeditat - març 2016)

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------

COL·LABORACIONS I ALTRES TREBALLS MUSICALS  (a enregistraments oficialment editats):

     

- Veu solista al cover de música electrònica Meteor Man (contraseña records).

 

- Baix elèctric en tres de les cançons del CD Illes Flotants de Trencaclosques/Rodamons.

- Baglama al tema medieval Bradle Lavanderas incluit al CD "Tota pedra fa…" de Trencaclosques/Rodamons.

- Co-producció musical, gravació, mescla i mastering del CD "Tota Pedra Fa..." de Trencaclosques/Rodamons.

 

- Producció musical, arranjaments; gravació, mescla i mastering del CD Un cant de Cor. Cor d'alumnes dirigit per Pilar Forner Bayarri, professora del CEIP Lluís Vives, Xilxes.

 

- Producció musical i arranjaments del disc de música meditativa "Touching light" de Dayani Leonor.

 

- Multitud de treballs de producció d'audio a l'estudi de gravació i enregistrament de directes com Projecte Comenius Finlàndia-València i també el disc commemoratiu del 10é Aniversari d'Estany's Band del CEIP Juan Carlos I d'Almenara.

 

- Com a guitarrista, baixista i sonadora d'altres instruments de corda polsada com bouzouki, guitarró valencià, mandolina o saz amb el grup Rodamons Teatre; des de l'any 2006 fins l'actualitat.

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------

 

TREBALL DIDÀCTIC

- Al voltants dels anys 2005-2006 ofereix algunes conferències de producció de so i d'informàtica musical per a IES i classes particulars en aquesta matèria.

   

 

- En l'estiu de 2011 posa en marxa, de manera independent, un curset d'estiu de guitarra moderna per a xiquets i xiquetes d'Almenara.

 

- Des del curs 2012-2013 fins al curs 2017-2018 forma part de l'EMMA, Escola de Música Moderna d'Almenara coordinada i dirigida pel mestre Lluís Granell dins de l'Aula de Música del CEIP de la seua localitat natal. La seua tasca es desenvolupa com a professora de guitarra moderna acústica/elèctrica i baix elèctric. A més, continua els anys vinents formant també combos musicals de 4, 5 i 6 membres (veus, guitarres, baix, teclat, percussions, bateria...). A més, amb iniciativa pròpia, proposa i desenvolupa ella mateixa l'activitat de "classes de tècnica vocal i cant modern" al mateix centre durant el curs 2017-2018.

 

      

 

 

- Des del curs 2017-2018 imparteix guitarra moderna de tècnica lliure per a xiquets, xiquetes, joves i adults en el centre FPA Paulo Freire d'Almenara, així com tècnica vocal i cant modern en diferents modalitats: TALLER DE GUITARRA - TALLER DE VEU.

 

I en el curs 2018-2019, continuant amb èxit les activitats de guitarra i veu ja existents, posa en marxa el TALLER DE CANÇONS PER A JOVES, una  iniciativa novedosa que inicia als i les joves en la creació i la composició de les seues pròpies cançons.

 

          

 

 

* Més informació:  info@evagomez.com

 

                               

  Copyright ©  2005 -2019  -   evagomez.com   -  Reservats tots els drets.